Прибирання не любить робити ніхто – це чиста правда, і від нього нікуди не дітися. Але поки чарівники Хогвартса не подарована світу заклинання, яке надихне віники і губки працювати самостійно, кухня сама себе не помиє. Хороше прибирання – це прибирання, яке роблять дуже рідко. Тому до генерального прибирання в будинку, в тому числі і на кухні, варто підійти професійно – чим чіткіше план, тим менше часу доведеться витратити, і тим довше протримаються результати праці.
Отже, прибирання кухні – з чого почати? Перш за все, варто озброїтися відповідним реквізитом: ганчіркою, губкою, рушником, гумовими рукавичками, шваброю з відром і миючими засобами: антибактеріальним гелем для холодильника і шаф, миючим для підлоги та інших поверхонь. Далі належить оцінити фронт робіт. Приблизний план “військових дій” з прибирання кухні виглядає так:
- Спершу потрібно вимити посуд: каструлі-миски-ополоники і сковорідки, які захаращують простір. Коли брудні предмети “нейтралізовані” і виблискують на мийці, можна почати відвойовувати у бруді простір.
- Наступний крок – чистка кухонних шафок і їх вмісту. З полиць потрібно дістати всі предмети, контейнери, ємкості для зберігання, потім їх поверхні витерти губкою з дезинфікуючим розчином і тільки після цього миються всі брудні предмети, які знаходилися в шафках. Далі їх треба витерти, завантажити вміст назад в шафки, закрити дверцята і очистити їх зовні. На цьому етапі також витирають витяжку і полки. Щоб вимити поверхні, досить ганчірки в мильному розчині, але якщо на кухні є предмети з натурального дерева або каменю – їх чистять, виходячи з прийнятих для кожного матеріалу правил догляду.
- Коли зовнішні поверхні очищені, можна відполірувати дверні ручки, а якщо бруд “тримається зубами” – їх слід розкрутити і замочити в тазику з теплою мильною водою.
- Коли з поверхнями предметів покінчено, протирають стільниці і стінки з кахлю або миються за допомогою дезінфікуючих засобів, використовуючи при цьому м’яку ганчірку.
Коли основний фронт робіт виконано, і бардак майже вигнаний з кухонних пристроїв, можна приступити до очищення затишних куточків – почистити кухонну техніку.
Очищення техніки
- Миючим засобом миють духовку. Звичайно, перед цим її вимикають з мережі, потім полки виймають, а стінки протирають ганчіркою з миючим засобом. Якщо справа зовсім погана, можна нанести шар миючого засобу і залишити відмокати.
- Далі чистять плиту, конфорки знімають і також протирають.
- Холодильник і морозилку теж потрібно розвантажити. Зіпсовані продукти потрібно викинути, стінки вимити, а поверхню холодильника протерти дезінфікуючим розчином.
- Якщо полки холодильника потребують попереднього замочування – краще це зробити, інакше бруд, що залишився стане розсадником бактерій.
- Поки ви зробите всі ці операції, замочені предмети і техніка дійдуть до потрібної “кондиції” – на цьому етапі з ними можна “розправитися” остаточно. Дверцята духовки залишають відкритими, щоб вони просохли зсередини.
Якщо все готово, то вже можна помити мийку, використовуючи спеціальні засоби. Завершальний штрих – підлога. ЇЇ підмітають, миють з дезінфікуючим засобом, і готово! “Екзекуцію” можна повторювати не частіше, ніж один раз в кілька місяців, а то й рідше, а сам процес за умови використання якісних миючих засобів та належного ентузіазму може зайняти близько 1,5-2 годин часу.